Grundkurs i jaktapportering – Apportering till vardag och fest
Att träna jaktapportering med sin fågelhund är något av det roligaste som finns! Det här är en kurs för dig som vill lära dig grundfärdigheterna i apporteringsarbetet och jaktlydnaden för retriever och spaniel. Även stående fågelhundar eller andra raser med intresse för apportering är välkomna.
I den här grundkursen arbetar vi enbart med belöningsbaserade metoder och klickertänket finns med i alla övningar. Övningarna är uppbyggda för att hunden ska hjälpas till det beteende vi önskar, det är då vi klickar och belönar med godis eller lek. För att lära våra hundar de färdiga momenten så börjar vi i mindre skala och lära in varje delmoment för sig och sedan kedjar vi ihop momenten. Varje övning anpassas individuellt efter hundens ålder, nivå och personlighet. Pedagogiken bygger på att vi plockar ut och tränar små delar av apporteringskedjan var för sig, vi riggar situationen så att hunden ska lyckas och om något ändå blir fel avbryter vi lugnt och funderar över hur vi kan göra annorlunda. Det förekommer inga korrigeringar av hundarna på kursen. Det ska vara lustfyllt och roligt att träna – både för människa och hund.
För att stärka hundens inlärning lägger vi in störningar – ett bra sätt för att kvalitetssäkra momenten och få engagerade och säkra hundar.
Du behöver inte ha några förkunskaper för att gå kursen. Dock rekommenderas du att skaffa någon av böckerna ”Valpträning till vardag och fest” eller ”Apportering till vardag och fest” och läsa lite innan kursen.